Άλλη μια αποδόμηση του SuccessStory, από το BBC τώρα, χωρίς να είναι η πρώτη φορά βέβαια.
Στο τέλος της ανάρτησης θα βρείτε πλήρες Αρχείο SuccessStory!
Το ελληνικό πείραμα
Gavin Hewitt, συντάκτης ευρωπαϊκών θεμάτων.
Η Ελλάδα παραμένει το εργαστήριο της Ευρώπης, ένα οικονομικό πείραμα.
Στο τέλος της ανάρτησης θα βρείτε πλήρες Αρχείο SuccessStory!
Το ελληνικό πείραμα
Gavin Hewitt, συντάκτης ευρωπαϊκών θεμάτων.
Η Ελλάδα παραμένει το εργαστήριο της Ευρώπης, ένα οικονομικό πείραμα.
Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός της χώρας για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Δημήτρης Κούρκουλας, φέρεται να δήλωσε:. “Έχουμε χάσει το 25% του ΑΕΠ
μας, από το 2008 … είμαστε σε επτά συνεχόμενα χρόνια ύφεσης Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στη σύγχρονη ιστορία . Ακόμη και στην
Μεγάλη Ύφεση του 1929, η αμερικανική οικονομία ήταν σε ύφεση για μόλις τρία χρόνια. “
Μια επέτειος πλησιάζει: Σχεδόν πριν από τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα είχε διασωθεί.
Ποτέ δεν ήταν γραφτό να συμβεί. Σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη δημιουργία της ευρωζώνης, οι χώρες προστατεύονται από την υποχρέωση να αναλάβουν τα χρέη των άλλων.
Ήταν, σε όλα εκτός από το όνομα, μια ρήτρα μη διάσωσης. Αλλά πίσω στον Απρίλιο του 2010, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε πλέον να χρηματοδοτήσει τον εαυτό της και η επιβίωση της ευρωζώνης ήταν σε κίνδυνο. Έτσι, αγνοήθηκαν κανόνες. Με την πάροδο του χρόνου η Ελλάδα έλαβε δύο bailouts, λαμβάνοντας δάνεια 240 δις ευρώ (£200 δις., $325δις).
Όλααυτάήρθανμετίμηματησκληρήλιτότητα.
Η Ελλάδα αναγκάστηκε να περικόψει τους μισθούς, τις συντάξεις, να «κλαδέψει» τον δημόσιο τομέα και να αυξήσει τους φόρους προκειμένου να καταστήσει την οικονομία της ανταγωνιστική, μέσα σε μια νομισματική ένωση.
Οι μισθοί κόπηκαν κατά 30% περίπου. Για τους εκπαιδευτικούς η μείωση ήταν πιο κοντά στο 40%. Καθώς οι μισθοί έπεφταν, η οικονομία κατρακύλησε. Πολλοί Έλληνες αντιστάθηκαν, βλέποντας να δέχεται επίθεση ο τρόπος ζωής τους στο με μια πολιτική «made in Berlin» η οποία εκτελείται από τις Βρυξέλλες. Σε μία μόνο ημέρα ελληνικών διαδηλώσεων, η αστυνομία εξαπέλυσε πάνω από 2.000 δακρυγόνα.
Πράγμα που μας φέρνει σε αυτή την εβδομάδα.
Την Τετάρτη, θα υπάρξει μια πανεθνική απεργία – με ορισμένες εκτιμήσεις η 36η από το 2010. Την Παρασκευή, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισκέπτεται την Αθήνα.
Τελευταία φορά που έκανε το ταξίδι αυτό, 4.000 αστυνομικοί παρατάχθηκαν για να την προστατεύσουν από τους διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους χλεύαζαν την κ. Μέρκελ ντυμένοι με ναζιστική στολή.
«Μια νέα Ελλάδα»
Αυτή τη φορά, μας λένε, θα είναι διαφορετικά.
Η κούραση και η παραίτηση υπερισχύουν και η ελληνική οικονομία έχει πλέον μαζορέτες της.
Η ανταγωνιστικότητα ανεβαίνει. Το έλλειμμα έχει μειωθεί. Υπάρχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, εξαιρουμένων των αποπληρωμών του χρέους.
Οι αγορές έχουν μια λάμψη για τις ελληνικές τράπεζες.
Ανάπτυξη του 0,6% μπορεί να επανεμφανιστεί αργότερα αυτό το έτος.
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλά για ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση για «μια νέα Ελλάδα”. Σίγουρα έχει μια βάση, αλλά όλα αυτά έχουν αγοραστεί με την εμβάθυνση της ανισότητας και της φτώχειας.
Έτσι, ενώ οι ηγέτες της Ευρώπης μιλούν λες και η κρίση είναι παρελθόν, μια σειρά από εκθέσεις λένε μια διαφορετική ιστορία. Μια πρόσφατη έρευνα από την Ρωμαιοκαθολική φιλανθρωπική οργάνωση Caritas απεικονίζει τον κοινωνικό ιστό σε οριακό σημείο.
«Αυτό που βλέπουμε είναι η αυξανόμενη ανισότητα και η εμφάνιση μίας ολόκληρης κατηγορίας νέων φτωχών», λέει ο υπέυθυνος της κοινωνικής πολιτικής της οργάνωσης Artur Benedyktowicz.
Μια άλλη έκθεση αναφέρει ότι το 44% των Ελλήνων είχαν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας πέρυσι. Το ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι σε κίνδυνο φτώχειας. Η ανεργία παραμένει πεισματικά κοντά στο 28%. Υπάρχουν λιγότεροι Έλληνες οι οποίοι εργάζονται από οποιαδήποτε στιγμή, κατά τα τελευταία 33 χρόνια.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα το ελληνικό κοινοβούλιο συμφώνησε σε περαιτέρω μέτρα λιτότητας – όπως η απόλυση 11.000 εργαζομένων του δημόσιου τομέα – σε αντάλλαγμα για την τελευταία δόση του bailout.
Ο ηγέτης της Ελληνικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών είναι «ο βασικό διαχειριστής του συμβολαίου θανάτου εναντίον του ελληνικού λαού».
Η κυβέρνηση λέει ότι έχει ανακοινωθεί η η τελευταία σειρά περικοπών.
Και όμως αξίζει να εξετάσουμε, με μια ματιά τον δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας. Βρίσκεται στο μη βιώσιμο 175%.
Ο στόχος για το δημόσιο χρέος είναι 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχεται ότι η Ελλάδα μπορεί ακόμα να χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, και καμία αναδιάρθρωση χρέους δεν έρχεται χωρίς τίμημα. Η Αθήνα ελπίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το χαμηλότερο έλλειμμα της για να αρχίσει διαπραγματεύσεις για τη μείωση της επιβάρυνσης του χρέους της.
Έτσι, το ελληνικό πείραμα – για να σωθεί το ενιαίο νόμισμα – είναι άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη εποχή.
Οι βελτιωμένες στατιστικές δεν πρέπει να αγνοηθούν ή να υποτιμηθούν, αλλά ούτε θα πρέπει να συμβεί το ίδιο με τους νεόφτωχους, τη χαμένη γενιά, τους χιλιάδες των Ελλήνων που έχουν φύγει για την Αυστραλία και τον Καναδά. Αυτό, επίσης, είναι μέρος της ελληνικής ιστορίας.
The Greek experiment
http://www.bbc.com/news/world-europe-26917679
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου