Σαν σήμερα(σ.σ. εχθές), πριν 148 χρόνια
γράφτηκε μία από τις πιο μαύρες και ταυτόχρονα ηρωικές σελίδες στην
ιστορία της Κρήτης και ολόκληρης της Ελλάδας. Ο γενναίος πρόλογος που
γράφτηκε στην Ιερά Μονή Αρκαδίου το 1866, επιφύλασσε τον πιο τραγικό
επίλογο για όλους όσοι αποφάσισαν να θυσιαστούν για να νιώσουν ελεύθεροι
μέσα από την αυτοπυρπόληση τους και όχι παραδομένοι στα πυρά των
Τούρκων.
“Μέσα στο μοναστήρι βρυχώνται λέοντες και έξω ωρύονται τίγρεις”. Φτάνοντας στον τόπο που αποτελεί ένα από τα ιερότερα σύμβολα της κρητικής ελευθερίας, η περιγραφή γίνεται εικόνα μπροστά στα μάτια του επισκέπτη, καθώς προχωρά από την κύρια είσοδο προς τη Μονή. Η Ιερά Μονή Αρκαδίου, που βρίσκεται σε απόσταση 23 χλμ. βορειοδυτικά από το Ρέθυμνο, κατέγραψε ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής ιστορίας επί τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Το 1866, ο τόπος γέμισε με άψυχα σώματα των Κρητών μαχητών για μια θέση στην ελευθερία.
Απότομοι βράχοι, καταπράσινοι θάμνοι, ελαιόδεντρα, κουκουναριές, κυπαρίσσια και αμπέλια προετοιμάζουν σε όλη τη διαδρομή για όσα θα ακολουθήσουν στη συνέχεια, όποιον οδεύει προς το μοναστήρι. Μπαίνοντας από την είσοδο της μονής, η προσοχή επικεντρώνεται σε αποθήκες, κελιά, κελάρια, επιβλητικές πύλες.
Στο βάθος του διαδρόμου, υπάρχει μια επιγραφή, "Αυτή η φλόγα π' άναψε μέσα εδώ στην κρύπτη κι απ' άκρου σ' άκρο φώτισε τη δοξασμένη Κρήτη ήτονε φλόγα του Θεού μέσα εις την οποίαν Κρήτες ολοκαυτώθηκαν για την ελευθερίαν". Έξω από την μπαρουταποθήκη, μεταξύ των δέντρων που σώζονται σήμερα στη Μονή, είναι και ένα αιωνόβιο κυπαρίσσι, που η όψη του επιβεβαιώνει τα μαρτύρια που πέρασε μαζί με τους ήρωες του 1866. Στον κορμό του, διακρίνεται ακόμη σφηνωμένο βλήμα τουρκικού πυροβόλου. Στα πυκνά κλαδιά του λέγεται πως σώθηκε ένας Κρητικός πολεμιστής, ενώ εκεί βρέθηκε και το εικόνισμα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Η περιγραφή του τόπου μέσα από την ιστορία
Από μια περίοδο 450 χρόνων βενετσιάνικης δουλείας στην τουρκική που κράτησε 244 χρόνια, οι χριστιανοί της Κρήτης ζούσαν σε συνθήκες αθλιότητας και καταδυνάστευσης. Αναγκάζονταν ή να καταφύγουν σε όρη, σε δυσπρόσιτες περιοχές ή να γίνουν μωαμεθανοί. Ο κρητικός λαός, μη μπορώντας να αντέξει τις πιέσεις, τους δυσβάσταχτους φόρους, τους αναγκαστικούς εξευτελισμούς και κυρίως, τα μαρτύρια και τους βασανισμούς, άρχισε να εξεγείρεται για την πίστη του, την ελευθερία του και την ένωση με την Ελλάδα.Όλοι οι ναοί των πόλεων είχαν μεταβληθεί σε τζαμιά, αποθήκες ή στάβλους αγάδων, ενώ στους χριστιανούς επιτρεπόταν να έχουν μόνο μικρούς ναούς σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, χωρίς καμπάνες, επειδή, όπως έλεγε η απόφαση του ιεροδικαστή, οι καμπάνες ενοχλούσαν τον ύπνο των νεκρών. Οι ίδιοι έβγαζαν ακόμη και τα ζωγραφισμένα μάτια των αγίων στα εξωκκλήσια των υπόδουλων για να δείξουν το μίσος που έτρεφαν για τους γενναίους του τόπου.
Η θυσία του Αρκαδίου στις 9 Νοεμβρίου του 1866
Η Μονή, που είχε γίνει πεδίο ξεσηκωμού λίγες ημέρες πριν την 9η Νοέμβρη, οδηγεί τους Τούρκους με 15000 στρατό και 30 κανόνια τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας μπροστά στο Αρκάδι. 964 άνθρωποι που είχαν καταφύγει εκεί, διακατέχονταν από τον φόβο της εκδίκησης για τον ξεσηκωμό τους. Όταν ξημέρωσε η 9η Νοέμβρη, το μοναστήρι τρανταζόταν ήδη από τα κανόνια. "Οι απεγνωσμένες φωνές των γυναικόπαιδων, ο μεγάλος κρότος των κανονιών και οι άγριοι αλαλαγμοί των Τούρκων συγκλόνιζαν τους τοίχους, το ναό και τα κτίσματα", όπως περιγράφεται στο βιβλίο της "Ιεράς Μονής Αρκαδίου".Κρητικά μαχαίρια, λόγχες, γιαταγάνια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα κτυπούν αδυσώπητα τους επιδρομείς. Προς το απόγευμα της 9ης Νοέμβρη, εξαντλούνται οι σφαίρες των αμυνομένων και οι Τούρκοι ανοίγουν μια τρύπα κοντά στην είσοδο, απ' όπου μπαίνουν στην αυλή με άγριους πολεμικούς αλαλαγμούς ώστε η γιγαντομαχία μεταφέρεται εκεί σώμα με σώμα. Οι γυναίκες, οι γέροντες, τα παιδιά και οι ελαφρά τραυματισμένοι τρέχουν έξαλλοι, με οδηγίες του ηγουμένου, στην πυριτιδαποθήκη για την τελευταία θυσία και για να μην πιαστούν ζωντανοί. Όπως έλεγε ο ίδιος, "Όσοι ζουν όταν θα μπουν οι Τούρκοι να τρέξουν στην μπαρουταποθήκη για να δώσουν φωτιά στο μπαρούτι και να θυσιαστούν, να μην πιαστούν ζωντανοί".
Ο επίλογος, τραγικός. Από τους 964 Κρήτες οι 864 σκοτώθηκαν, σφαγιάστηκαν, αποκεφαλίστηκαν ή ανατινάχτηκαν στον αέρα, 114 άνδρες και γυναίκες πιάστηκαν αιχμάλωτοι και 3 ή 4 διέφυγαν. Από τους Τούρκους στρατιώτες σκοτώθηκαν πάνω από 1500 και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 3000. Ανάμεσα στις ηρωικές μορφές του αγώνα, ο ηγούμενος Γαβριήλ Μαρινάκης, ο Φρούραρχος της Μονής, Ιωάννης Δημακόπουλος και η εμψυχώτρια των πολεμιστών, Χαρίκλεια Δασκάλακη που κατάφερε να σωθεί.
Σε απόσταση 60 μ. από τη Μονή, φυλάσσονται κρανία των ηρώων
Δυτικά
της Μονής και σε απόσταση περίπου 60 μέτρων, βρίσκεται ένα μικρό
κτίριο, το Ηρώον, όπου διατηρούνται τα οστά πολλών υπερασπιστών. Στην
προθήκη, φυλάσσονται κρανία που φέρουν ρωγμές από τη γιγαντομαχία.
Σχετική επιγραφή αναφέρει, "Ουδέν ευγενέστερον και ενδοξώτερον του υπέρ πίστεως και πατρίδος θνήσκειν πυρ δε και ξίφος και τα πάντα χάριν τούτων αψηφείν". Παλιά, το ίδιο κτίριο ήταν ανεμόμυλος. Η σημερινή του μορφή ως οστεοφυλάκιο δόθηκε το 1910.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου