Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης
Πλήρη αποκάλυψη έχουμε για τους λόγους τους οποίους ήθελαν οι Γερμανοί να κλείσουν εδώ και τώρα τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.
Και οι λόγοι δεν είναι πολλοί αλλά ένας και μοναδικός.

Συγκεκριμένα δεν ήθελαν να μοιραστούν με τα ΕΑΣ τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν από την Ελλάδα για να εξοπλιστούν με πυρομαχικά τα άρματα μάχης Leopard 2 HELL. Θυμίζουμε ότι τα συγκεκριμένα άρματα μάχης αγοράστηκαν σε πολλαπλάσια τιμή από ότι τα προμηθεύτηκαν οι άλλοι με συμφωνίες που «μυρίζουν» μίζες και γι αυτό ονομάστηκαν και τα «χρυσά τανκς» του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Το εξωφρενικό είναι ότι ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας τα αγόρασε άσφαιρα χωρίς πυρομαχικά και μέχρι τώρα τα είχαμε ουσιαστικά για να συμμετέχουν μόνο σε στρατιωτικές παρελάσεις, παρά το 1,7 δις ευρώ που δώσαμε για την απόκτηση 170 τέτοιων αρμάτων.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος για να αντιμετωπίσει αυτή την τραγική κατάσταση , που είναι και θέμα εθνικής ασφάλειας, μερίμνησε στο να υπάρξει πρόγραμμα για την προμήθεια πυρομαχικών για Leopard 2 HELL.
Υπογράφτηκε συμφωνία με τη γερμανική εταιρία Ραϊμένταλ για την απόκτηση 12.000 βλημάτων των 120 χλσ κόστους 50.000.000 ευρώ.
Η συμφωνία αυτή προβλέπει όμως και την υποχρεωτική συμμετοχή των ΕΑΣ. Έτσι κλιμάκιο της γερμανικής κατασκευάστριας εταιρίας των πυρομαχικών της Ραϊμένταλ βρέθηκε στα γραφεία των ΕΑΣ προκειμένου να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τις συζητήσεις που έγιναν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα θα κατασκευάσουν ορισμένα εξαρτήματα των πυρομαχικών αυτών καθώς δεν έχουν την τεχνογνωσία να τα κατασκευάσουν εξ ολοκλήρου.
Η συμπαραγωγή αυτή φτάνει το 10% και σε χρήματα γύρω στα 5.000.000 ευρώ.
Δεν έχει διευκρινιστεί που θα γίνει η συναρμολόγηση των εν λόγω βλημάτων . Δηλαδή αν τα εξαρτήματα θα πάνε στη Γερμανία ή το Βερολίνο στείλει στην Αθήνα τα κομμάτια των 120 χλσ προκειμένου να γίνει εδώ η συναρμολόγηση. Το δεύτερο σενάριο δεν θεωρείται απιθανό.

Τα 160 εκ. ευρώ απασχολούν τους Γερμανούς

Εκείνο που είναι ιδιαίτερο σημαντικό για τους Γερμανούς είναι η δεύτερη φάση του συγκεκριμένου εξοπλιστικού προγράμματος για τα πυρομαχικά των Leopard 2 HELL που ανέρχεται στα 160.000.00 ευρώ και τα ΕΑΣ θα έχουν συμπαραγωγή σε ποσοστό 40% .
Δηλαδή οι Γερμανοί όσο και να μην το θέλουν τώρα θα υποχρεωθούν να δώσουν τα μισά σχεδόν λεφτά πίσω στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Είναι αντιληπτό πλέον πόσα θα κέρδιζαν οι Γερμανοί αν είχαν καταφέρει να βάλουν «λουκέτο» στα ΕΑΣ.
Βέβαια η δεύτερη φάση του προγράμματος είναι να υλοποιηθεί από το 2017 και μετά.
Αλλά ως γνωστό οι Γερμανοί δεν ασχολούνται με το τώρα, αλλά με το πως θα κινηθούν τα επόμενα χρόνια καθώς το παρών το έχουν ήδη σχεδιασμένο πολλά έτη πριν όπως φαίνεται.