Ζήσε στο παραμύθι σου!!!

World Economic Forum: 26η στους 28 στην ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα. Μετά από 4 χρόνια “μεταρρυθμίσεις”. Μα γιατί όμως; Δεν έχουν αναλάβει και σκίζουν κάθε μέρα τα μνημόνια ο Αντώνης και ο Βαγγέλης; Δεν έχουμε success story;

Ζήσε στο παραμύθι σου!!!

World Economic Forum: 26η στους 28 στην ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα. Μετά από 4 χρόνια “μεταρρυθμίσεις”. Μα γιατί όμως; Δεν έχουν αναλάβει και σκίζουν κάθε μέρα τα μνημόνια ο Αντώνης και ο Βαγγέλης; Δεν έχουμε success story;

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

To «εθνικό κεφάλαιο» ανακαλύπτει έντρομο τον ύποπτο ρόλο της Τρόικας

To «εθνικό κεφάλαιο» ανακαλύπτει έντρομο τον ύποπτο ρόλο της Τρόικας

Γιατί οι τραπεζίτες είναι έντρομοι – Τι παίχτηκε στον ΣΕΒ – Γιατί κάποιοι τρέμουν μια παλιά ατάκα του Βασίλη Φλωρίδη.


Του Θύμιου Πατρινού
---more---

Το φερόμενο ως «εθνικό κεφάλαιο», (δηλαδή ότι δεν μπορεί να μεταφερθεί στις τράπεζες του Λουξεμβούργου, της Ελβετίας και της Σιγκαπούρης ή στις offshore των φορολογικών παραδείσων), διαπιστώνει «έκπληκτο» τις τελευταίες ημέρες τις πραγματικές επιδιώξεις των δανειστών. Αρχίζουν δε ορισμένοι εκπρόσωποί του να αντιλαμβάνονται ότι οι δανειστές δεν έχουν προβλέψει ρόλο γι΄ αυτούς, ενώ κάποιοι από αυτούς φοβούνται ότι όχι μόνο θα φύγουν από το παιγνίδι, αλλά θα αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα υπαρξιακού χαρακτήρα.
Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, που ορισμένοι αναλυτές φτιάχνουν λίστα με τα ονόματα των εκπροσώπων του «εθνικού κεφαλαίου» που έχουν κατά περιόδους αναφερθεί στην Wall Street Journal και στους New York Times, γιατί … «τίποτε δεν είναι τυχαίο».

Η πρώτη αντίδραση του συστήματος του «εθνικού κεφαλαίου» έγινε στον ΣΕΒ. Ενώ όλα έδειχναν ότι ο ανοιχτός στα νέα ρεύματα και συνομιλητής όλων Δημήτρης Δασκαλόπουλος θα έκανε νέο ρεκόρ, καθώς είχε ήδη οκτώ συνεχόμενες θητείες, «κεκλεισμένων των θυρών» έγινε ανατροπή.
Οι συντηρητικοί του ΣΕΒ βολιδοσκόπησαν τον Δημ. Παπαλεξόπουλο του Τιτάνα, τον Σπ. Θεοδωρόπουλο της Chipita και μετά τον Ευάγγελο Μυτηλιναίο, αλλά όλοι αρνήθηκαν με τρόπο, έτσι εξέλεξαν πρόεδρο τον επικεφαλής του Ομίλου Info-Quest Θεόδωρο Φέσσα –«αυθεντικό εκπρόσωπο της σκληρής δεξιάς», αν και αριστεριστής στα νιάτα του- για να τους εκπροσωπεί στο εσωτερικό παιγνίδι. Θεωρήθηκε όμως «ανεπαρκής» για τα άλλα ζητήματα και έτσι κράτησαν ως επίτιμο τον Δασκαλόπουλο, στον οποίο ανατέθηκε ο τομέας της βιομηχανικής πολιτικής στο πλαίσιο της Διϋπουργικής Επιτροπής, αλλά και η εκπροσώπηση του ΣΕΒ στην Business Europe.
Επί της ουσίας, ορισμένοι κύκλοι της εργοδοσίας με αυτές τις εξελίξεις εκτιμούν ότι «ο εκσυγχρονισμός της επιχειρηματικής κοινότητας πάει περίπατο και ότι ο ΣΕΒ θα είναι χωρίς λόγο – φερέφωνο της δεξιάς». Οι ίδιοι κύκλοι γνωρίζουν ότι ο Δασκαλόπουλος βάζει ήδη μπροστά «άλλα σχέδια».

Οι δεύτεροι εκπρόσωποι του λεγόμενου «εθνικού κεφαλαίου», οι Έλληνες τραπεζίτες αντελήφθησαν τελευταία έκπληκτοι ότι η Τρόικα δεν είναι εδώ για να διασώσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά για να το ελέγξει και δι΄ αυτού να ελέγξει ολόκληρη την οικονομία της χώρας.

Προηγήθηκαν όλων για τους πραγματικούς στόχους της Τρόικα, πολύ πριν την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα πεπραγμένα της, οι απολυμένοι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι και πιο πρόσφατα οι λογιστές. Οι δύο πρώτοι από την εκθεμελίωση του παραγωγικού ιστού της χώρας με τις πολιτικές λιτότητας και την υπερφορολόγηση, οι δε λογιστές με το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η νέα φορολογική νομοθεσία και τα πρόστιμα. Συνέβηκε δε το εξής απρόσμενο. Πάνω από 5000 φοροτεχνικοί και λογιστές από όλη την Ελλάδα διαδήλωσαν στο Σύνταγμα κατά της σχιζοφρένειας των μέτρων…

Πιο συγκεκριμένα, οι τραπεζίτες εξεπλάγησαν τόσο από την ανεξήγητη επιμονή του Πολ Τόμσεν για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών που τις προσδιορίζει πάνω από τα 9,418 δισ. ευρώ (δυσμενές σενάριο), όσο και με την απόφαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου να τις προσδιορίσει σε 6,382 δισ. ευρώ, αντί των 5,5 δισ. ευρώ που προέβλεπε τα κανονικό σενάριο των stress test της BlackRock. Ο Προβόπουλος έπραξε πονηρά στην προκειμένη περίπτωση.

Οι τραπεζίτες όμως τα έχουν κυριολεκτικά χαμένα και θεωρούν ότι ο Τόμσεν όχι μόνο είναι ιδιαίτερα αρνητικός, αλλά απαξιωτικός και εν τέλει καταστροφικός.
Ο Γιαν. Κωστόπουλος παραπονιέται ότι ο Τόμσεν δεν είναι τραπεζίτης και ότι δεν καταλαβαίνει… Οι αντιδράσεις της Alpha Bank καταγράφονται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών αναλύσεων, ενώ «ψάχνονται για να αγοράσουν τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου». Η Πειραιώς επιχειρεί να κάνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφάλαια του εξωτερικού.

Στο ίδιο mood είναι και ο επικεφαλής Χ. Μεγάλου της μεγάλης αμαρτωλής, της Eurobank, που ανεπίσημα υποστηρίζει ότι αν το ελληνικό πολιτικό σύστημα είχε επιτρέψει να έλθουν στη χώρα τα 2,5 δισεκατομμύρια των ξένων επενδυτών που ήταν έτοιμα για την ανακεφαλαιοποίησή της, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Η αλήθεια είναι ότι οι ξένοι επενδυτές μόλις βλέπουν πως τα μεγάλα δάνεια της τράπεζας είναι χωρίς ουσιαστικές διασφαλίσεις, την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια. 

Η διοίκηση της Eurobank πάντως προωθεί αύξηση κεφαλαίου 2.945 εκατ. ευρώ που είτε θα τα βάλει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είτε η κυβέρνηση θα επιτρέψει νομοθετικά να γίνει νέα ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα «από ιδιώτες που ήδη έχουν βρεθεί»!

Στην Εθνική, από την άλλη, τηρούν σιγή ιχθύος και δουλεύουν στο σενάριο της ικανοποίησης των κριτηρίων χωρίς αύξηση κεφαλαίου, δηλαδή με πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ή άλλου μεγάλου περιουσιακού στοιχείου…

Εξαιρετικά ύποπτη είναι και η διαχείριση της Attica Bank από το σύστημα. Τα stress tests έδειξαν –αναπάντεχα- κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 397 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της τράπεζας αντέδρασε με ανακοίνωση τονίζοντας ότι με βάση τα κεφάλαια που διαθέτει, καλύπτει τους απαιτούμενους από την ΤτΕ δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Η θεωρία της συνομωσίας λέει ότι κάποιοι θέλουν να κάψουν το ενδεχόμενο να εξελιχθεί η ιδιωτική Attica Bank, που ελέγχεται από το ΤΕΕ, σε τράπεζα των ασφαλιστικών ταμείων…

Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, κύκλοι του τραπεζικού τομέα είναι έντρομοι μπροστά στις ανεξέλεγκτες εξελίξεις και παρακολουθούν εναγωνίως κάθε πρωί τι γράφει η WSJ και η NYT, ενώ αναρωτιούνται «μέχρι πού θα φτάσουν και πού θα σταματήσουν οι έρευνες και η απόδοση ευθυνών» σε περίπτωση κυβέρνησης της αριστεράς.
Ορισμένοι συνομιλητές μας αναφέρουν πως η γνωστή ατάκα του εισαγγελέα Βασίλη Φλωρίδη, παραιτημένου προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής για τον Έλεγχο των Δημοσίων Συμβάσεων, δεινού γνώστη των κόλπων των απευθείας αναθέσεων, σύμφωνα με την οποία «θα πρέπει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ μία φυλακή για 10.000 αξιωματούχους...», έχει γίνει εφιάλτης για πολλούς.


Θύμιος Πατρινος - Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου