Ζήσε στο παραμύθι σου!!!

World Economic Forum: 26η στους 28 στην ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα. Μετά από 4 χρόνια “μεταρρυθμίσεις”. Μα γιατί όμως; Δεν έχουν αναλάβει και σκίζουν κάθε μέρα τα μνημόνια ο Αντώνης και ο Βαγγέλης; Δεν έχουμε success story;

Ζήσε στο παραμύθι σου!!!

World Economic Forum: 26η στους 28 στην ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα. Μετά από 4 χρόνια “μεταρρυθμίσεις”. Μα γιατί όμως; Δεν έχουν αναλάβει και σκίζουν κάθε μέρα τα μνημόνια ο Αντώνης και ο Βαγγέλης; Δεν έχουμε success story;

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Πώς «χάθηκαν» από τα αρχεία ολέθριοι σεισμοί του παρελθόντος


Ισχυρότατοι σεισμοί που συγκλόνισαν τη Γη στο - όχι και τόσο μακρινό - παρελθόν, ενδέχεται να μην κατεγράφησαν ποτέ, με αποτέλεσμα να μην έχουν ληφθεί υπόψη στις εκτιμήσεις για την εκδήλωση τέτοιων σεισμών στο μέλλον, προειδοποίησαν επιστήμονες κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης.
«Υπάρχουν πολύ πειστικές ενδείξεις ότι έχουμε υποτιμήσει το μέγεθος των σεισμών που εκδηλώθηκαν το 19ο αιώνα και πιθανότατα κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα», δήλωσε η Σούζαν Χόου της Αμερικανικής Υπηρεσίας Γεωλογικών Ερευνών (USGS).
«Το 1900 εφευρέθηκαν τα σεισμόμετρα και οι σεισμοί έγιναν μεγαλύτεροι», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι το 19ο αιώνα κατεγράφησαν μόλις τρεις σεισμοί μεγέθους άνω των 8,5 Ρίχτερ, ενώ τον επόμενο αιώνα ο αριθμός τετραπλασιάστηκε «μυστηριωδώς».
Έκπληκτοι από αυτήν τη διαπίστωση, η Χόου και οι συνάδελφοί της υπέθεσαν ότι ελλείψει αξιόπιστων μεθόδων και οργάνων, οι μεγάλες δονήσεις του παρελθόντος «χάθηκαν» ή για την ακρίβεια υποτιμήθηκαν. Η ίδια ανέφερε ως παράδειγμα σεισμό που συγκλόνισε την Καμτσάτκα το 1841 και ο οποίος πέρασε στην ιστορία ως δόνηση μεγέθους 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Έπειτα από μελέτες, ερευνητές είδαν ότι το πραγματικό της μέγεθος ήταν 9,2 Ρίχτερ.
Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη οι «χαμένοι» σεισμοί να καταγραφούν, έστω και τώρα, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στους υπολογισμούς για το πού θα χτυπήσει ο Εγκέλαδος στο μέλλον, καθώς οι παγκόσμιες αξιολογήσεις σεισμικού κινδύνου βασίζονται σε αυτές τις πληροφορίες.
«Φανταστείτε τις ΗΠΑ χωρίς το Λος Άντζελες»
Κατά τη διάρκεια του ίδιου συνεδρίου, στο οποίο συμμετέχουν 20.000 επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο, αίσθηση προκάλεσε η προειδοποίηση κορυφαίας ερευνήτριας του κλάδου για ασύλληπτες καταστροφές στις υποδομές της Καλιφόρνια σε περίπτωση μεγάλου σεισμού. Η Δρ. Λούσι Τζόουνς από τη USGS σημείωσε ότι είναι μόνο θέμα χρόνου να «ξυπνήσει» και πάλι το Ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, στη Νότια Καλιφόρνια.
Η Τζόουνς και οι συνάδελφοί της προσομοίωσαν τις επιπτώσεις μιας δόνησης 7,8 Ρίχτερ με τη βοήθεια νέου μοντέλου που ανέπτυξαν. Είδαν ότι περίπου το 1% των κτιρίων θα κατέρρεε, σε μια περιοχή 10 εκατομμυρίων κατοίκων. Περίπου τα μισά κτίρια θα έπρεπε να εγκαταλειφθούν, ενώ αλληλένδετες υποδομές θα επηρεάζονταν για καιρό.
Ιδιαίτερα ευάλωτο, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι το σύστημα υδροδότησης, καθώς το 70% των αγωγών στη Νότια Καλιφόρνια είναι κατασκευασμένοι από υλικά που δεν θα άντεχαν σε περίπτωση σεισμού. Για την αποκατάστασή τους θα χρειαζόταν να περάσουν έως και 6 μήνες.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου