Ζήσε στο παραμύθι σου!!!

World Economic Forum: 26η στους 28 στην ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα. Μετά από 4 χρόνια “μεταρρυθμίσεις”. Μα γιατί όμως; Δεν έχουν αναλάβει και σκίζουν κάθε μέρα τα μνημόνια ο Αντώνης και ο Βαγγέλης; Δεν έχουμε success story;

Ζήσε στο παραμύθι σου!!!

World Economic Forum: 26η στους 28 στην ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα. Μετά από 4 χρόνια “μεταρρυθμίσεις”. Μα γιατί όμως; Δεν έχουν αναλάβει και σκίζουν κάθε μέρα τα μνημόνια ο Αντώνης και ο Βαγγέλης; Δεν έχουμε success story;

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Οι τροφές στη ζωή μας.

Ένα ποστ σχετικά με τις τροφές και τα ροφήματα στην καθημερινή μας ζωή.Τι μας κάνει καλό και πόσο.

Το πρώτο χάμπουργκερ από κρέας εργαστηρίου

Το πολυαναμενόμενο πρώτο χάρμπουγκερ από κρέας καλλιεργημένο σε επιστημονικό εργαστήριο είναι γεγονός. Ψήθηκε και φαγώθηκε με κάθε επισημότητα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο, όμως, πλέον, μένει να διαπιστωθεί κατά πόσον ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη διατροφική ιστορία της ανθρωπότητας ή το κρέας εργαστηρίου θα συναντήσει τόσες αντιστάσεις από τους καταναλωτές, που δεν θα έχει μέλλον.
Πάντως, ο επικεφαλής Ολλανδός καθηγητής Βιολογίας Μαρκ Ποστ του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, σύμφωνα με το BBC, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «έγινε μια καλή αρχή». Όπως είπε, το εργαστηριακό κρέας που έχει δημιουργηθεί από την καλλιέργεια δεκάδων δισεκατομμυρίων κυττάρων, θα πάρει κάποιο χρόνο ώσπου να φθάσει στην αγορά. «Προς το παρόν αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε», τόνισε. Το όλο εγχείρημα, όπως αποκαλύφθηκε, έχει χρηματοδοτήσει ο συνιδρυτής της Google, Σεργκέι Μπριν.
Οι ερευνητές πήραν βλαστικά κύτταρα από τον μυϊκό ιστό μίας αγελάδας, τα καλλιέργησαν και τα πολλαπλασίασαν στο εργαστήριό τους, και αρχικά τα μετέτρεψαν σε μικρές μυϊκές λωρίδες μήκους μόλις ενός εκατοστού και πάχους λίγων χιλιοστών. Στη συνέχεια, τα ένωσαν σε μορφή «πέλετ» που καταψύχθηκαν και τα οποία, όταν ξεπαγώνουν, ενώνονται σε μεγαλύτερα κομμάτια για να δημιουργήσουν τελικά το χάμπουργκερ που θα οδηγηθεί στην ψηστιέρα.
Το κρέας, το οποίο αρχικά είναι λευκό και μετά αποκτά το γνώριμο χρώμα του με την προσθήκη της φυσικής ουσίας μυοσφαιρίνης και χυμού παντζαριού, έψησε ένας σεφ από την Κορνουάλη και το δοκίμασαν δύο γευσιγνώστες. Η μία δήλωσε: «Περίμενα την υφή του πιο μαλακή, έχει αρκετά έντονη γεύση, που μοιάζει με αυτή του κρέατος, αν και είναι λιγότερο ζουμερό. Πάντως για μένα είναι κρέας». Ο άλλος κριτικός ανέφερε: «Η γεύση του θυμίζει κρέας, αν και μου λείπει το λίπος, πάντως γενικά όταν το τρως, έχεις την αίσθηση ενός χάμπουργκερ, αν και με κάπως διαφορετική γεύση».
Μία ανεξάρτητη μελέτη εκτιμά ότι το εργαστηριακό κρέας χρησιμοποιεί για την παραγωγή του 45% λιγότερη ενέργεια από το συμβατικό, ενώ παράλληλα η παραγωγική διαδικασία του εκλύει 96% λιγότερα «αέρια θερμοκηπίου» και χρειάζεται 99% λιγότερη έκταση γης.
Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές στην ιδέα κρέατος από το εργαστήριο. Όπως δήλωσε η συνεργάτης του καθηγητή Ποστ, Έλεν Μπρίγουντ, «αν το κρέας δεν δείχνει σαν φυσικό, αν δεν έχει φυσική γεύση, δεν θα αποτελέσει βιώσιμη εναλλακτική λύση. Πολλοί άνθρωποι αρχικά αντιδρούν με απέχθεια στην ιδέα του εργαστηριακού κρέατος, όμως αν συνειδητοποιούσαν τη διαδικασία παραγωγής του κανονικού κρέατος στα σφαγεία, νομίζω ότι θα την έβρισκαν επίσης απεχθή».
Προς το παρόν, οι επιστήμονες μπορούν να παράγουν μόνο μικρά κομμάτια κρέατος, ενώ για μεγαλύτερα κομμάτια θα απαιτηθούν κατά την εργαστηριακή διαδικασία τεχνητά κυκλοφορικά συστήματα που θα παρέχουν θρεπτικές ουσίες και οξυγόνο στο κρέας.
www.enikos.gr

14 λόγοι να καταναλώνουμε αγγούρια


Τα αγγουριά είναι ένα από τα λαχανικά τα οποία μπορούμε πολύ εύκολα να το βρούμε στην αγορά και μάλιστα σε πολύ χαμηλή τιμη.Γιατι να μην το έχουμε καθημερινά στο τραπέζι μας για όλα αυτά που μας προσφέρει;
Τo αγγούρι είναι το τέταρτο σε καλλιέργειες λαχανικό στον κόσμο και είναι γνωστό ότι είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα…
για τη γενική υγεία των ανθρώπων, ενώ συχνά οι επιστήμονες αναφέρονται σε αυτό χαρακτηρίζοντάς το «υπερτροφή».
Βάλτε λοιπόν στο καλάθι των αγορών σας μερικά αγγούρια και πηγαίνετε στο ταμείο. Με αυτό τον τρόπο κάνατε ένα τεράστιο δώρο υγείας σε εσάς, αλλά και την οικογένειά σας.
Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που κάνουν αυτό το λαχανικό τόσο υγιεινό;
1. Ενυδατώνει. Εάν δεν πίνετε αρκετό νερό, καταναλώστε ένα αγγούρι, το οποίο αποτελείται κατά 90% από νερό. Θα βοηθήσει στην αντιστάθμιση της απώλειας ύδατος.
2. Καταπολεμά τη θερμότητα εσωτερικά και εξωτερικά του οργανισμού. Εάν έχετε καούρα, το αγγούρι βοηθά στην ανακούφισή της, ενώ εάν το καλοκαίρι καείτε από τον ήλιο, πάλι το αγγούρι δίνει τη λύση, ανακουφίζοντας από τα εγκαύματα.
3. Βοηθά στην αποβολή των τοξινών. Το νερό που περιέχει, λειτουργεί σαν «σκούπα», απομακρύνοντας τα ανεπιθύμητα απόβλητα προιόντα από το σώμα. Η τακτική κατανάλωσή του, είναι γνωστό ότι διαλύει τις πέτρες στα νεφρά!
4. Αναπληρώνει τις απαραίτητες καθημερινές βιταμίνες. Τα αγγούρι έχει τις περισσότερες από τις βιταμίνες που χρειάζεται το σώμα μέσα σε μια μέρα.
5. Έχει φιλικά προς το δέρμα μέταλλα. Το αγγούρι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγνήσιο και πυρίτιο.
6. Βοηθά στην πέψη και την απώλεια βάρους. Λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε νερό και της χαμηλής θερμιδικής του αξίας, το αγγούρι είναι ιδανική τροφή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, ενώ η καθημερινή του κατανάλωση βοηθά στη χρόνια δυσκοιλιότητα. Εκ παραλλήλου, η κίνηση που κάνει το σαγόνι κατά τη μάσηση αγγουριού, αλλά και οι ίνες του, βοηθούν στην πέψη.
7. Αναζωογονεί τα μάτια. Οι κρύες φέτες αγγουριού πάνω στα πρησμένα μάτια, τα βοηθούν να δείχνουν πιο ξεκούραστα μετά και να μειώνονται οι σακούλες κάτω από αυτά, εξαιτίας των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του.
8. Καταπολεμά τον καρκίνο. Το λαχανικό περιέχει secoisolariciresinol, lariciresinol και pinoresinol, δηλαδή τις τρεις ουσίες που συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αρκετών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των ωοθηκών, του μαστού, του προστάτη και του καρκίνου της μήτρας.
9. Βελτιώνει το διαβήτη, μειώνει τη χοληστερόλη και βοηθά τον έλεγχο της πίεσης. Ο χυμός του αγγουριού περιέχει μια ορμόνη που χρειάζονται τα κύτταρα του παγκρέατος ώστε να παράγουν ινσουλίνη, βοηθώντας τους ασθενείς με διαβήτη. Επίσης, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι, οι στερόλες που υπάρχουν στα αγγούρια, μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, ενώ οι πολλές φυτικές ίνες, το κάλιο και το μαγνήσιο που περιέχουν επίσης, λειτουργούν αποτελεσματικά για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
10. Αναζωογονεί το στόμα. Ο χυμός αγγουριού θεραπεύει και ανανεώνει τα άρρωστα ούλα, ενώ σκοτώνει τα βακτήρια, που είναι υπεύθυνα για τη δυσάρεστη αναπνοή.
11. Κάνει μαλλιά και νύχια πιο δυνατά και λαμπερά
12. Ανακουφίζει από τους πόνους των αρθρώσεων. Το αγγούρι αποτελεί εξαιρετική πηγή διοξειδίου του πυριτίου, προάγοντας την υγεία των αρθρώσεων με την ενίσχυση των συνδετικών ιστών. Όταν δε αναμιγνύεται με χυμό καρότου, μπορεί να ανακουφίσει από τους πόνους της ουρικής αρθρίτιδας, μειώνοντας το ουρικό οξύ.
13. Προλαμβάνει τον πονοκέφαλο από το ξενύχτι (hangover). Για να αποφευχθεί η πρωινή κεφαλαλγία ή το hangover, μπορεί κανείς να φάει μερικές φέτες αγγουριού πριν πάει για ύπνο. Το αγγούρι περιέχει αρκετή βιταμίνη Β, σάκχαρα και ηλεκτρολύτες, αναπληρώνοντας πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που μειώνουν την οξύτητα τέτοιων πονοκεφάλων.
14. Βοηθά στα νεφρά. Το αγγούρι μειώνει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο σώμα, διατηρώντας τα νεφρά υγιή.
omg.yahoo.com

Αλήθειες και ψέματα για τη σοκολάτα και την καρδιά!



Τελικά πρέπει κάποιος να τρώει σοκολάτες για να προστατεύει την καρδιά του και, εάν ναι, πόσες πρέπει να τρώει;
Εκατοντάδες είναι οι ανακοινώσεις και τα άρθρα περί σοκολάτας. Πολλά από αυτά ιδιαιτέρως ενθουσιώδη, άλλα λιγότερο ενθουσιώδη.
Tο website του BMJ (Ιατρική Βρετανική Επιθεώρηση) του επίσημου ιατρικού περιοδικού της Αγγλίας αναφέρει μια μετανάλυση περί σοκολάτας που ενσωματώνει τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα μελέτες. Στις μελέτες αυτές περιλαμβάνονται 114.009 ασθενείς.
Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προκύπτει ότι ο κίνδυνος της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου ελαττώνεται περίπου κατά 30-40%. Συγκεκριμένα, αποδείχθηκε ότι τα καρδιαγγειακά επεισόδια ελαττώνονται κατά 37% ενώ τα εγκεφαλικά κατά 29%.
Η μετανάλυση έγινε από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ και έδειξε ότι τα εξαιρετικά αυτά αποτελέσματα παρατηρήθηκαν όταν γινόταν κατανάλωση περισσότερη από 2 σοκολάτες την εβδομάδα και όχι σε χαμηλότερες ποσότητες.
Το εύρημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν ληφθεί υπόψη ότι ορισμένοι άλλοι επιστήμονες σε μικρότερες μελέτες είχαν υποστηρίξει ότι και μικρές ποσότητες σοκολάτας έχουν εξίσου καλά αποτελέσματα, δεδομένου ότι οι μεγάλες ποσότητες σοκολάτας προδιέθεταν σε παχυσαρκία με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα.
Βέβαια και σε αυτή τη μεγάλη μελέτη βρέθηκε ότι και στους αρρώστους που ωφελήθηκαν παρατηρήθηκε αυξημένο ποσοστό παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη των ενηλίκων (Τύπος 2).
Μια λύση, υποστηρίζουν οι ερευνητές, θα ήταν η αναζήτηση ενός νέου τύπου σοκολάτας με λιγότερη ζάχαρη και λιγότερο λίπος. Αυτό όμως είναι θέμα εμπορίου και όχι θέμα ιατρικής. Μέχρι τότε, αυτός που τρώει σοκολάτες καλό είναι να τρώει πάνω από 2 σοκολάτες την εβδομάδα σε κανονικό πρόγραμμα, προσέχοντας παράλληλα το βάρος του και το σάκχαρό του, κάνοντας ανάλογη προσαρμογή στη δίαιτά του.
Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να τρώει και σοκολάτες και διάφορα άλλα γλυκά σε συνδυασμό με λιπαρά φαγητά. Θα πρέπει να κάνει τις ανάλογες μεταβολές στο καθημερινό του διαιτολόγιο για να προσδοκά μόνο τα οφέλη της σοκολάτας.
Όμως, επί του θέματος αναπτύσσεται ένας σοβαρότερος επιστημονικός σκεπτικισμός που αφορά το όλον θέμα της προστασίας της καρδιάς. Εάν κάποιος ενδιαφέρεται να προστατεύσει την καρδιά του, η κατανάλωση σοκολάτας θα πρέπει να είναι ο τελευταίος τρόπος. Όλοι οι άλλοι τρόποι είναι αναμφισβήτητα πιο αποτελεσματικοί.
Η σωστή διατύπωση θα ήταν η εξής: Εάν σε κάποιον αρέσει να τρώει σοκολάτες, θα πρέπει να έχει υπόψη του με ποιο τρόπο να τις τρώει για να προστατεύσει την καρδιά του, αποφεύγοντας τους κινδύνους της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Κάτι ανάλογο δηλαδή με ορισμένες ανόητες διαφημίσεις που παροτρύνουν να τρώτε γαλακτοκομικά εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες για να προστατέψετε την καρδιά σας. Αλίμονο σε αυτόν που παίρνει τοις μετρητοίς αυτές τις διαφημίσεις!!! Το ορθό μήνυμα θα ήταν:
Εάν θέλετε οπωσδήποτε να φάτε γαλακτοκομικά (βούτυρο, γάλα, γιαούρτι), τότε προτιμάτε αυτά που είναι εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες. Οι φυτικές στερόλες ελαττώνουν τη χοληστερίνη που προσλαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός από τις τροφές και που με τίποτα δεν υπερβαίνει το 1/5 της ολικής χοληστερίνης και ιδιαίτερα της καταστροφικής.
Η ελάττωση κατά συνέπεια αυτής της χοληστερίνης των τροφών κατά 10-15% τίποτα ουσιαστικό δεν προσφέρει στην αντιμετώπιση της πάθησης που λέγεται υπερχοληστεριναιμία και που καταστρέφει όλες τις αρτηρίες του ανθρώπινου οργανισμού.
Τέλος, η μεγάλη αυτή μετανάλυση των εργασιών περί σοκολάτας δεν αποφαίνεται περί τους είδους της σοκολάτας (λευκή ή μαύρη) για τις οποίες έχει γίνει πολύ λόγος στη βιβλιογραφία. Ποια ωφελεί περισσότερο, η μαύρη (υγείας) ή η λευκή. Φαίνεται όμως ότι η περιεκτικότητα της κάθε σοκολάτας σε ζάχαρη και λίπη είναι ο παράγοντας εκείνος που παίζει αποφασιστικό ρόλο, γι’ αυτό και πρέπει να τυγχάνει της δέουσας προσοχής.
bemary.com

Αυτός είναι ο “θησαυρός” για τη διατροφή σας





Φάτε ξηρούς καρπούς… είναι ένας θησαυρός της διατροφής.
Μία χούφτα ξηρούς καρπούς πρέπει όλοι να τρώμε καθημερινά. Είναι μέρος της ισορροπημένης διατροφής και είναι πηγή βιταμινών, Ω3 λιπαρών οξέων, πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Έχουν αντιοξειδωτική δράση, ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας στον οργανισμό σας.
Δείτε ενδεικτικά κάποιες από τις ιδιότητες που έχουν 4 είδη ξηρών καρπών:
-  Αμύγδαλα: Είναι πλούσια σε βιταμίνη Β2 η οποία προστατεύει το δέρμα.
-  Καρύδια: Πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα που έχουν αντιοξειδωτική δράση και είναι κατά της κακής χοληστερόλης.
-  Φουντούκια: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, επομένως έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση.
-  Φιστίκια: Τονώνουν τον οργανισμό και ενισχύουν τον μεταβολισμό λόγω του φυλλικού οξέος.
  bemary.com


Ροφήματα για λαμπερό και νεανικό δέρμα

 

H λύση βρίσκεται στο… ποτήρι.
Ένα λαμπερό, νεανικό και σφριγηλό πρόσωπο είναι το ζητούμενο για κάθε γυναίκα. Η σωστή ενυδάτωση βοηθά το πρόσωπο να ανακτήσει την ελαστικότητα και τη λάμψη, ενώ του χαρίζει τις απαραίτητες βιταμίνες και το οξυγόνο που χρειάζονται τα κύτταρα. Δες λοιπόν ποια είναι τα 5 καλύτερα ροφήματα για υγιές πρόσωπο, αλλά και σώμα.
- Το νερό είναι από τα βασικότερα ροφήματα μιας υγιεινής διατροφής. Προσφέρει ενυδάτωση, αποτοξίνωση και λάμψη στο πρόσωπο, ενώ προλαμβάνει την εμφάνιση ρυτίδων και την πρόωρη γήρανση.
- Το πράσινο τσάι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων και καταπολεμά τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες και τις φλεγμονές.
- Το τζίντζερ ενδείκνυται για δερματικά προβλήματα, ακμή αλλά και καταπολέμηση των φλεγμονών.
- Το κακάο ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, αλλά βελτιώνει και σημαντικά την όψη του δέρματος χάρη στα πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχει.
- Τα μούρα έχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C αλλά και αντιοξειδωτικών συστατικών, ενώ προλαμβάνουν τον καρκίνο και την πρόωρη γήρανση.
 bemary.com



Τα δημοφιλέστερα άγρια χόρτα της Μεσογείου και οι ευεργετικές τους ιδιότητες

 

Γράφει η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και συνεργάτιδα του ΒeΜary.com, Αναστασία Φουντουκίδου
Ένα από τα πιο διαδεδομένα χόρτα, το οποίο βρίσκουμε στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, είναι τα ραδίκια. Τα ραδίκια ανήκουν στο γένος cichorium όπου περιλαμβάνονται πολλά είδη άγρια και καλλιεργούμενα με πολλές διαφορές στην γεύση (πικρά, γλυκά κα) και στο φαινότυπο. Τα ραδίκια είναι πλούσια σε βιταμίνες Β1, Β2 και καροτενοειδή καθώς και σε ανόργανα στοιχεία όπως Κ, Νa, P και Μg. Η πικρή τους γεύση οφείλεται στις ουσίες λακτουκίνη, λακτουκοπικρίνη και παράγωγα τους. Τα χόρτα αυτά είναι γνωστά από τους αρχαίους χρόνους. Αναφέρεται ήδη σε ένα πάπυρο του 4000 π.Χ. ενώ ο Γαληνός το ονόμαζε «φίλο του συκωτιού». Παλιότερα, οι λαϊκοί θεραπευτές χρησιμοποιούσαν τα ραδίκια για την θεραπεία ασθενειών του ήπατος και της χολής. Πλέον έχει φανεί από κλινικές έρευνες πως ένα συστατικό που περιέχεται, το κιχώριο, έχει όντως ηπατοπροστατευτική δράση.
Ιδιαίτερα ονομαστό χόρτο είναι και ο ταραξάκος. Αφθονεί στα ελληνικά ακαλλιέργητα χωράφια, στα άκρα των δρόμων και ξεπετιέται ανάμεσα από τις σχισμές των βράχων. Ο Bock (1546) είναι ο πρώτος που αναφέρει τις διουρητικές ιδιότητες του φυτού. Ο Kortum (1800) προσπάθησε να το χρησιμοποιήσει για θεραπεία ασθενειών του ήπατος. Ο ταράξακος είναι πλούσιος σε καροτενοειδή (βιολαξανθίνη), βιταμίνες συμπλέγματος Β, βιταμίνη C. Η περιεκτικότητα του σε βιταμίνη Α φαίνεται να είναι 4 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κοινού μαρουλιού ενώ από ανόργανα στοιχεία περιέχει αρκετό κάλλιο. Φαίνεται πλέον από έρευνες πως εκτός από διουρητικό, αποτελεί και διεγερτικό της όρεξης. Επίσης λειτουργεί και σαν βοηθητικό σε δυσλειτουργίες του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, σε προβλήματα δυσπεψίας, ιδιαίτερα στην πλήρη πέψη του λίπους. Επιπλέον, είναι δυνατόν να βοηθήσει στην θεραπεία της ακμής και χρόνιων δερματίτιδων.
Τα πιο γνωστά ζιζάνια της ελληνικής κουζίνας θεωρούνται οι βρούβες. Στα αρχαία χρόνια, οι βρούβες αποτελούσαν ένα άριστο στομαχικό φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιούνταν και ως αποτοξινωτικό ρόφημα. Το νοστιμότερο μέρος τους θεωρούνται τα τρυφερά βλαστάρια τους, τα οποία μαζεύονται την εποχή της άνοιξης.
Η ζοχιά ή ή ζοχός ή τσόχος είναι ένα χόρτο πολύ κοινό στην πατρίδα μας. Το συναντάμε σχεδόν παντού, σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Συλλέγεται τους χειμερινούς μήνες και αποτελεί θαυμάσιο ορεκτικό. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και σίδηρο ενώ από βιταμίνες περιέχει βιταμίνη C, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη. Υπάρχουν ενδείξεις πως ο χυμός τους χρησιμοποιείται σε ασθένειες του ήπατος και του υπογαστρίου.
Ένα γνωστό αρωματικό χόρτο της παγκόσμιας γαστρονομίας είναι και το μάραθο. Τα φύλλα του συλλέγονται από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, εποχή που ανθίζει το φυτό. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα και για αυτό το βρίσκουμε και ως καλλιεργήσιμο είδος στους λαχανόκηπους.
Ένα ιδιαίτερο παρεξηγημένο χόρτο είναι και η τσουκνίδα. Όλοι μας έχουμε συνδέσει την τσουκνίδα με ένα έντονο κνησμό όταν ερχόμαστε σε επαφή μαζί της. Συλλέγονται κυρίως οι τρυφερές κορυφές του φυτού κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών αλλά και των πρώτων μηνών της άνοιξης. Φυτρώνει με τα πρωτοβρόχια του Οκτωβρίου και διατηρείται τρυφερό ως τον Απρίλιο. Οι τσουκνίδες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε σίδηρο και μπορεί να βοηθήσει αρκετά άτομα ενάντια στην αναιμία. Ακόμη, είναι πλούσιες σε β-καροτένιο. Αρκετές επιδημιολογικές έρευνες σε όλο τον κόσμο συσχέτισαν την υψηλή διαιτητική πρόσληψη β-καροτένιου με πρόληψη από καρκίνους του πνεύμονα, μαστού, τραχήλου , δέρματος και στομάχου. H δράση του β-καροτένιου κατά του καρκίνου βασίζεται στην αντιοξειδωτική δράση του με το να μειώνει την λιπιδική υπεροξείδωση. Δέκα λεπτά βράσιμο είναι δυνατόν να εξουδετερώσει την δράση των ουσιών που προκαλούν ερεθισμό. Αν όμως κάποια στιγμή αγγίξετε τσουκνίδες με γυμνά χέρια, ένα άλλο χόρτο της ελληνικής φύσης μπορεί να σας βοηθήσει για την αντιμετώπιση του κνησμού και είναι τα φύλλα της μολόχας.
Το άγριο σπαράγγι τρώγονταν τόσο από τους Έλληνες όσο και από τους Ρωμαίους ως λαχανικό. Σήμερα καταναλώνεται περισσότερο η καλλιεργούμενη ποικιλία. Διαθέτει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες, ιδίως πίνοντας τον φρέσκο χυμό του.
Η αβρωνία (Tamus vulgaris, L) είναι φυτό που αναπτύσσεται μέχρι και τρία μέτρα τυλίγοντας το στέλεχος του όπως του αμπελιού. Είναι γνωστή η κατανάλωση του φυτού ως σαλάτα. Ωστόσο έχει και θεραπευτικές ιδιότητες, είναι καθαρτικό, διουρητικό και επουλωτικό. Οι κόνδυλοι του γίνονται κατάπλασμα στις περιπτώσεις εγκαυμάτων.
Το γνωστό κάρδαμο (Lepidium sativum) που η χρήση του ήταν γνωστή κατά την αρχαιότητα, είναι πολύτιμο φυτό με τη βιταμίνη C που περιέχει και τα διάφορα ιχνοστοιχεία (ιώδιο, σίδηρο, ασβέστιο). Είναι διουρητικό, βοηθάει στην αιμοκάθαρση και ευεργετικό στο συκώτι.
Το σταμναγκάθι ή γιαλοράδικο (Cichorium spinosum) είναι ένα είδος ραδικιού το οποίο χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Κρήτη. Ο Διοσκουρίδης και η παράδοση, το αναφέρει σαν φάρμακο (διουρητικό, καθαρτικό, χρήσιμο φάρμακο για το συκώτι, κατάπλασμα σε έλκη και ο χυμός της ρίζας είναι κατάλληλος για εγκαύματα. Η γνώση της κατανάλωσης τους κινδυνεύει να εξαφανιστεί και μαζί της να χαθεί μια σημαντική διατροφική πληροφορία.
Πασίγνωστη είναι η άγρια μολόχα, που την συναντούμε σε όλη την Ελλάδα, καθώς και η πρακτική χρησιμότητα του φυτού ως μαλακτικού. Της μολόχας χρησιμοποιούνται τα φύλλα και τα άνθη και ακόμη οι ρίζες. Είναι μαλακτικά, αποχρεμπτικά, όπως και της δενδρομολόχας. Η μολόχα μαλακώνει τους κάλους των ποδιών με κατάπλασμα. Με τα άνθη της μολόχας γίνεται τσάι κατά του βήχα, ενώ το αφέψημα της ρίζας ευνοεί τις αποχρέμψεις και καταπραΰνει τις φλογώσεις του αναπνευστικού συστήματος
Η παπαρούνα αυτοφύεται σε Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και ορισμένες περιοχές της Ασίας, σε άκρες δρόμων και καλλιεργούμενα χωράφια. Η εμφάνιση της συνδέεται με τον ερχομό της άνοιξης. Το φυτό περιέχει αλκαλοειδή, που το καθιστούν κατασταλτικό και ηρεμιστικό φάρμακο. Η δράση τους είναι πιο ήπια συγκριτικά με τα αντίστοιχα που περιέχονται στην παπαρούνα του οπίου ή Αφιόνι, με τις ισχυρές αναλγητικές και ναρκωτικές ιδιότητες. Η Ευρωπαϊκή βοτανοθεραπεία τη χρησιμοποιεί από παλιά για την αντιμετώπιση πόνων και αϋπνίας, ενώ οι σπόροι της αποτελούν γαστρονομικό συστατικό (καρύκευμα). Ως έγχυμα με χρήση των ανθών της, είναι μαλακτικό, ήπιο αναλγητικό, αντιβηχικό και ηρεμιστικό φάρμακο, που χρησιμεύει στην αντιμετώπιση του βήχα που
συνοδεύεται από ερεθισμό, του άσθματος, της νευρικής υπερέντασης του άγχους, της ευερεθιστότητας και της αϋπνίας.
Ωστόσο τα παραπάνω χόρτα είναι ένα μικρό δείγμα των χόρτων που καταναλώνονται ακόμα και σήμερα σε πολλές γωνίες της πατρίδας μας .



Ξηροί καρποί για την υγειά της καρδιάς σας


Οι ξηροί καρποί απομακρύνουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειας,καρκινου και επίσης συντελούν στην διατήρηση του σωστού βάρους.
Οι άνθρωποι που τρώνε κάθε μέρα τουλάχιστον μια φούχτα ξηρούς καρπούς (περίπου 30 γραμμάρια), έχουν 20% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία κατά τα επόμενα 30 χρόνια. Παράλληλα, έχουν μικρότερο βάρος, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καθόλου καρπούς, κάτι που ανατρέπει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη πως οι ξηροί καρποί παχαίνουν.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα έρευνας πάνω στο ζήτημα από επιστήμονες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους οποίους οι άνθρωποι που τρώνε ξηρούς καρπούς, ζουν περισσότερο, κυρίως επειδή κινδυνεύουν λιγότερο να πεθάνουν από καρκίνο ή καρδιά.

Οι ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και το Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber, με επικεφαλής τον Τσαρλς Φουξ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό “New England Journal of Medicine”, μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 119.000 άνδρες και γυναίκες μεταξύ των ετών 1980 – 2010, όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειές τους.

Η έρευνα έδειξε ότι η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με μια μείωση 29% κατά μέσο όρο των θανάτων από καρδιοπάθεια και 11% των θανάτων από καρκίνο.

Δεν κατέστη δυνατό να διευκρινιστεί αν συγκεκριμένα είδη ξηρών καρπών έχουν συγκριτικά πιο ωφέλιμη δράση από τους άλλους, καθώς η μείωση της θνησιμότητας φαίνεται να σχετίζεται με την κατανάλωση πολλών διαφορετικών τύπων καρπών. Επίσης η έρευνα δεν έκανε διαχωρισμό μεταξύ αλατισμένων και ανάλατων καρπών, ψημένων ή ωμών.

Αρκετές παλαιότερες μελέτες έχουν συσχετίσει τους ξηρούς καρπούς με χαμηλότερο κίνδυνο διαφόρων ασθενειών, όπως καρδιοπαθειών, διαβήτη τύπου 2, καρκίνου του εντέρου, λίθων στη χολή κ.α. Επίσης η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με μείωση του επιπέδου χοληστερόλης, του οξειδωτικού στρες, των φλεγμονών, της ινσουλινοαντοχής κ.λπ.

«Η έρευνα έδειξε πως όσο περισσότερους ξηρούς καρπούς έτρωγαν οι άνθρωποι, τόσο μικρότερη ήταν η πιθανότητα να πεθάνουν μέσα σε μια περίοδο 30 ετών», δήλωσε η ερευνήτρια Γινγκ Μπάο. Έτσι, όσοι έτρωγαν ξηρούς καρπούς μια φορά την εβδομάδα, εμφάνισαν μείωση 11% στη θνησιμότητα, όσοι έτρωγαν δύο έως τέσσερις φορές, είχαν μείωση 13%, ενώ για πέντε έως έξι φορές η μείωση αυξανόταν στο 15% και για πάνω από επτά φορές την εβδομάδα στο 20%.

Η ίδια ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ είχε, νωρίτερα φέτος, κάνει μια άλλη έρευνα, που είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως η Μεσογειακή διατροφή, σε συνδυασμό με τους ξηρούς καρπούς, μειώνει τον κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων στους ηλικιωμένους, ιδίως όσοι βρίσκονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα, ακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ αποτελούν πηγή πρωτεϊνών. Επειδή όμως περιέχουν πολλές θερμίδες, η κατανάλωσή τους δεν πρέπει να οδηγεί σε υπερβολές. Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση συστήνει τέσσερις φούχτες ανάλατων ξηρών καρπών την εβδομάδα.

Κερδος on line


Η διατροφική αξία του αυγού

 

Μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα στο αδυνάτισμα.
Το αυγό αποτελεί τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φολικό οξύ και σημαντικές ποσότητες σιδήρου.Ένα μέτριο αυγό (περίπου 60γρ.) περιέχει 7 γρ. πρωτεΐνης, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό περιέχεται στο ασπράδι, και παρέχει κατά μέσο όρο 70-80 θερμίδες. Η πρωτεΐνη του αυγού περιέχει όλα τα 9 ουσιώδη απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας και 2 αυγά παρέχουν τόση πρωτεΐνη όση 100γρ. κρέατος ή ψαριού. Η περιεκτικότητά του σε λίπος είναι 7γρ. -τα περισσότερα από αυτά περιέχονται στο κρόκο και τα 2/3 των λιπαρών οξέων είναι ακόρεστα. Η σύνθεση του αυγού σε λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία. Η χοληστερόλη που περιέχει ανέρχεται σε 190 γρ. Ο μύθος που επικρατούσε παλαιότερα ότι το αυγό αυξάνει την χοληστερόλη έχει καταρριφθεί, αφού σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει πλήθος μελετών εδώ και μια δεκαετία. Το συμπέρασμα αυτών των μελετών είναι ότι η κατανάλωση αυγών ακόμη και καθημερινά, δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, αφού η διατροφή μας είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Φάνηκε δηλαδή, ότι αυτό που αυξάνει την χοληστερόλη και όλα τα λιπίδια στον οργανισμό μας είναι τα κορεσμένα λίπη και όχι η χοληστερόλη των τροφών.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα αυγά είναι μια από τις καλύτερες πηγές χολίνης. Η χολίνη είναι ένα απαραίτητο συστατικό των λιπών που παίζει βασικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου. Πολλοί άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια στη χολίνη, ίχνη της οποίας βρίσκονται σε διάφορες τροφές. Το σώμα μας μπορεί να συνθέσει και από μόνο του τη χολίνη, αλλά η ποσότητα αυτή δεν επαρκεί και πρέπει να τη συμπληρώνουμε από τροφές.
Το ξεκίνημα της ημέρας με ένα αυγό, μπορεί ενδεχομένως να προκαλεί κορεσμό και να βοηθά περισσότερο στο αδυνάτισμα, σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα, όπως υποδεικνύουν έρευνες. Σε μελέτη, συμμετείχαν 160 υγιείς εθελοντές που βρίσκονταν σε υποθερμιδική δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.
Στην πρώτη ομάδα οι συμμετέχοντες έτρωγαν 2 αυγά στο πρωινό τους για 5 μέρες μέσα στην εβδομάδα, ενώ αυτοί της δεύτερης ομάδας έτρωγαν 1 ψωμάκι (bagel). Και τα δύο πρωινά περιείχαν τον ίδιο ακριβώς αριθμό θερμίδων. Τελικά, οι εθελοντές της πρώτης ομάδας, που έτρωγαν αυγά, έχασαν το διπλάσιο βάρος σε σύγκριση με τους άλλους και σημειώθηκε κατά 83% μεγαλύτερη μείωση στην περιφέρεια της μέσης τους και μεγαλύτερη βελτίωση στα επίπεδα ενέργειας.
Εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, της «καλής» (HDL) και της «κακής» (LDL) χοληστερόλης παρέμεινα τα ίδια και στις δυο ομάδες. Όπως έδειξαν και άλλες μελέτες, τα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης (που διεγείρει το αίσθημα της πείνας), ήταν σημαντικά υψηλότερα στα άτομα που κατανάλωναν πρωινό με υδατάνθρακες. Παρατηρήθηκε, ότι η κατανάλωση αυγών το πρωί βοηθά στη μείωση κατανάλωσης θερμίδων έως και κατά 18% ημερησίως. Οι εθελοντές, που το πρωινό τους βασιζόταν στην πρωτεΐνη των αυγών κατανάλωσαν 112 λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό, σε σύγκριση με όσους είχαν φάει πρωινό με πολλούς υδατάνθρακες και στο τέλος της ημέρας είχαν καταναλώσει περίπου 400 θερμίδες λιγότερες.
Οι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι το αυξημένο αίσθημα κορεσμού της πείνας και η ενέργεια που προσφέρουν τα αυγά στον οργανισμό, βοηθάει όσους κάνουν δίαιτα να συμμορφώνονται καλύτερα στο πρόγραμμα που ακολουθούν. Η πρωτεΐνη των αυγών μπορεί να είναι καλύτερη στο να οδηγεί σε κορεσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας έτσι την πείνα και την κατανάλωση φαγητού στα επόμενα γεύματα. Οι πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές δημιουργούν αίσθηση πληρότητας του στομάχου για περισσότερο χρόνο, μειώνοντας την επιθυμία για κατανάλωση επιπλέον τροφής. Για ανθρώπους που θέλουν να χάσουν λίγα κιλά, η αλλαγή του είδους της πρωτεΐνης στη διατροφή, παρά η ποσότητά της είναι μια ιδέα, που οι ερευνητές πιστεύουν ότι αξίζει περισσότερη έρευνα ως στρατηγική απώλειας βάρους.
Επειδή κάτι είναι καλό για την υγεία μας δεν σημαίνει ότι όσο περισσότερο τρώμε, τόσο το καλύτερο. Δύο αυγά την ημέρα μερικές μέρες την εβδομάδα είναι ασφαλής και υγιής ποσότητα για τα περισσότερα άτομα. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να ισχύσει ότι ένα αυγό την ημέρα μπορεί άνετα να αποτελέσει τμήμα μιας ισορροπημένης διατροφής για τους υγιείς ενήλικους.
bemary.com

8 «αθάνατες» τροφές χωρίς ημερομηνία λήξης!

 

Το ξέρατε ότι υπάρχουν τρόφιμα κανονικοί… highlanders; Κι όμως, ναι!
Θα σας παρουσιάσουμε οκτώ είδη (κάποια, πρώτης ανάγκης και μεγάλης διατροφικής αξίας για τον άνθρωπο) που δεν διαθέτουν «ημερομηνία λήξεως» και μπορούν να διατηρηθούν για χρόνια, αν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες συντήρησης τους!
Το ρύζι
Πολύ λίγα δημητριακά έχουν την θρεπτική του αξία και δεν είναι τυχαίο ότι το 50%-60% του παγκόσμιου πληθυσμού, το έχει ως βασική του διατροφή. Το ρύζι ως προϊόν κυκλοφορεί σε πολλές μορφές ανάλογα με τον τόπο και τον τρόπο παραγωγής του και περιέχει θησαυρό θρεπτικών ουσιών! Μπορεί να συντηρηθεί για καιρό στο ντουλάπι σας –εκτός από το καστανό ρύζι- ακόμα και αν η ημερομηνία κατανάλωσής του έληξε  πριν λίγα χρονάκια!
Η ζάχαρη
Όταν ανοιχτεί η συσκευασία της, η ζάχαρη πρέπει να φυλαχθεί σε αεροστεγές δοχείο σε ξηρό και δροσερό μέρος, καλά κλεισμένο, για την αποφυγή «επισκεπτών» και υγρασίας.  Με αυτό τον τρόπο, διατηρείται τουλάχιστον για έναν ακόμη χρόνο.
Το μέλι
Πρέπει να διατηρείται σε καλά κλειστά δοχεία, διότι απορροφά εύκολα εξωτερικές οσμές.  Να το φυλάτε μακριά από τον ήλιο γιατί το φως καταστρέφει πολλά από τα ένζυμά του. Αν τηρήσετε τα παραπάνω, το μέλι σας θα παραμείνει φρέσκο και «ζωντανό» για αρκετά χρόνια!
Οινοπνευματώδη ποτά
Μπορεί να μείνουν αναλλοίωτα στο χρόνο, αρκεί να μην τα ζεσταίνει ο ήλιος ή κάποια εστία θέρμανσης. Ανοίξτε την παλιά σας βότκα και το «ληγμένο» λικέρ της γιαγιάς χωρίς φόβο…! Δοκιμάστε το καλού κακού όμως, πριν το προσφέρεται στην παρέα σας!
Καλαμπόκια – Καλαμποκάλευρο
Τα ολόκληρα καλαμπόκια διατηρούνται πολύ περισσότερο από τα σπυριά τού καλαμποκιού γι’ αυτό να τα αποθηκεύετε ολόκληρα. Μπορεί να διατηρηθούν έτσι για αρκετά χρόνια.
Με το καλαμποκάλευρο θα ενθουσιαστείτε με το πόσο φρέσκο θα έχει διατηρηθεί, όταν ανοίξετε την χάρτινη σακούλα του! Το καλαμποκάλευρο πρέπει να είναι καλά φυλαγμένο σε δροσερό μέρος, όπως στα  χαμηλά ράφια του ψυγείου.
Το αλάτι
Πρέπει να έχετε πάντα άφθονο αλάτι στο σπίτι σας τόσο για την γεύση όσο και για την συντήρηση  τροφίμων και να θυμάστε ότι είναι υπεραιωνόβιο!
Άσπρο ξύδι
Εκτός του ότι δίνει άρωμα και γεύση στο φαγητό, το λευκό ξύδι είναι «σύμμαχος» και στις οικιακές δουλειές. Διαβάστε τις οδηγίες χρήσεις και θα το διατηρήσετε άψογο για πολύ πολύ καιρό.
Καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
Το εκχύλισμα βανίλιας δεν έχει ημερομηνία λήξης και παλαιώνει σαν καλό κρασί! Κρατήστε το σε σκοτεινό ντουλάπι. Διατηρείτε άπειρο καιρό λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας αλκοόλ.
bemary.com


Ποιες τροφές μας βοηθούν να τα βγάλουμε πέρα με το κρύο

 

Μέρα με τη μέρα ο καιρός χαλάει. Μπορεί ακόμη οι πολικές θερμοκρασίες να μην έχουν κάνει την εμφάνιση τους όμως καλό θα είναι να είμαστε προετοιμασμένοι.
Διαβάστε ένα απλο εγχειρίδιο για το πως να αντιμετωπίσουμε το κρύο. Ποιες τροφές μπορούμε να τρώμε, πως πρέπει να ντυνόμαστε, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε. Τι είναι η υποθερμία; Ο καιρός είναι επικίνδυνος για να μας ρίξει στο κρεββάτι… Καταρχήν το σημαντικό για να αντιμετωπίσουμε το κρύο είναι να έχουμε έναν γερό και “ετοιμοπόλεμο” οργανισμό. Για να γίνει αυτό πρέπει να ενισχύσουμε την άμυνα μας. Ο πιο απλός και εύκολος τρόπος είναι το φαγητό.
Τις ημέρες του κρύου πρέπει να τρώμε σχεδόν κάθε 3 ώρες, μικρά γεύματα, ο οργανισμός μας να κάνει καύσεις και να λειτουργεί σε πιο υψηλούς ρυθμούς. Οι θερμίδες από το φαγητό είναι ένας πολύ καλός σύμμαχος για να αντιμετωπίσουμε το κρύο.
Οι ζεστές σούπες είναι μια πολύ καλή λύση. Είναι εύγευστες, είναι εύληπτες, είναι ελαφριές για το στομάχι και το σημαντικότερο μας δίνουν τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να αντεπεξέλθουμε, αφού έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και είναι πλούσιες σε βιταμίνες Β και C καθώς και σε ανόργανα στοιχεία όπως το ασβέστιο το μαγνήσιο ο σίδηρος το κάλιο κ.α
Το σκόρδο, επίσης είναι ένα δυνατό όπλο στην φαρέτρα μας κατά των ιώσεων και του κρυολογήματος. Όπως και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε (ελιές ελαιόλαδο, ξηροί καρποί) που είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μας προστατεύουν από το κρυολόγημα. Η βιταμίνη C (πορτοκάλια, ακτινίδια, γκρέιπ φρουτ) μας βοηθά τα μάλα να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας. Γενικά πάντως τα μανιτάρια, το μπρόκολο, οι ξηροί καρποί και οι φακές είναι ιδανικά για το κρύο αφού και θερμίδες μας δίνουν αλλά και πολλά στοιχεία που μας βοηθούν στην αντιμετώπιση του.
Τι πρέπει να κάνουμε όταν είμαστε υποχρεωμένοι να βγούμε έξω και να αντιμετωπίσουμε το ψύχος; Οι συμβουλές είναι χρήσιμες και απλές.
- Είτε πρέπει να εργαστούμε έξω στο κρύο, είτε πρέπει να βγούμε απλά, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να βάλουμε σκούφο ή ένα ζεστό καπέλο. Η θερμότητα του σώματος μας χάνεται από το κεφάλι. Οπότε για να μείνουμε ζεστοί πρέπει να το διατηρήσουμε ζεστό.
- Φοράμε πάντα γάντια στα χέρια μας και προστατευτικά μύτης και αυτιών, έστω να τυλίγουμε το κασκόλ μας γύρω τους γιατί είναι πολύ ευαίσθητα όργανα στις χαμηλές θερμοκρασίες.
- Οι Σοβιετικοί στρατιώτες στον Β παγκόσμιο πόλεμο, μαθημένοι στο κρύο είχαν φτιάξει τις στολές τους που τις αποτελούσαν πολλά λεπτότερα ρούχα το ένα πάνω από το άλλο , παρά ένα βαρύ. Αυτό δημιουργεί στρώματα που δεν επιτρέπουν στην θερμότητα να βγει από το σώμα μας.
- Προσοχή είναι πολύ σημαντικό τα ρούχα μας να είναι στεγνά. Αν βραχούν, το κρύο κάνει την κατάσταση πολύ δύσκολη και κινδυνεύουμε να αρρωστήσουμε. Άμεση αλλαγή όσων ρούχων βράχηκαν.
- Οι πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα καλό θα είναι να παραμείνουν μέχρι να περάσει το ψύχος σε χώρους ζεστούς και να μην εκτίθενται έξω.
- Προσοχή που πατάτε. Να αποφεύγετε τον πάγο και γενικά τις ολισθηρές επιφάνειες και να προσέχετε πάντα τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους.
- Προσπαθήστε πάντα να διατηρείται το σώμα σας ζεστό και αμέσως μόλις νιώσετε συμπτώματα υποθερμίας μπείτε κάπου ζεστά.

3 τροφές που σε αδυνατίζουν (παραδόξως)!

 

Έφτασε η ώρα για να φορέσεις το μπικίνι σου. Αν αυτό σε τρομοκρατεί, συμπεριέλαβε στη διατροφή σου 3 τροφές που ούτε φανταζόσουν ότι σε αδυνατίζουν!
Τσίλι
Καλά νέα αν είσαι λάτρης της ινδικής και ταϊλανδέζικης κουζίνας, αφού αυτά τα πιάτα ετοιμάζονται με καυτερό τσίλι, το οποίο περιέχει καψαϊκίνη – ένα συστατικό που βοηθάει τον μεταβολισμό. Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Janis Jibrin, η καψαϊκίνη προσφέρει “διπλή ώθηση” στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Aarhus στη Δανία, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Biological Chemistry, έδειξε ότι η κατανάλωσης της καψαϊκίνης, συσχετίστηκε με αύξηση της θερμογένεσης διαδικασία με την οποία τα κύτταρα μετατρέπουν την ενέργεια σε θερμότητα), η οποία αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και το μεταβολισμό. “Ενθαρρύνει το σώμα σας να καίει περισσότερες θερμίδες” εξηγεί η Jibrin “και σύμφωνα με την έρευνα, μπορεί επίσης να βοηθήσει την καταστολή της όρεξης”. Κράτα τις αποστάσεις σου όμως από τις κρεμώδεις σάλτσες κάρι, γιατί συνήθως δεν αναδεικνύουν τα συστατικά αδυνατίσματος του τσίλι.
Τυρί
Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, έδειξε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν καθημερινά μια μικρή μερίδα τυριού με κανονικά λιπαρά, έπαιρναν λιγότερο βάρος σε βάθος χρόνου, από εκείνες που δεν έτρωγαν καθόλου. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, το οποίο μπορεί να ανατροφοδοτήσει το μεταβολισμό. Η Jibrin επισημαίνει ότι υπάρχουν κι άλλες μελέτες που δείχνουν ότι οι καταναλωτές όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι λεπτότεροι, το οποίο μπορεί να είναι λόγω του ασβεστίου. “Μια θεωρία είναι ότι όταν έχεις έλλειψη ασβεστίου, αυξάνεται η όρεξή σου και τρως περισσότερο με την ελπίδα ότι θα πάρεις περισσότερο ασβέστιο”, σχολιάζει η ειδικός. “Προτίμησε τυριά με χαμηλά λιπαρά και φρόντισε το υπόλοιπο γεύμα σου να είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά” συμβουλεύει.
Ξηροί καρποί
“Σε σχέση με άλλα τρόφιμα, οι ξηροί καρποί δημιουργούν κορεσμό και σε κάνουν να αισθάνεσαι χορτάτη” εξηγεί η διαιτολόγος. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών, αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης, η οποία βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει την όρεξη και είναι καλή για την καρδιά. “Συγκριτικά με άλλες τροφές, οι ξηροί καρποί επιταχύνουν την καύση των θερμίδων, λίγο μετά την κατανάλωσή τους. Δεν απορροφούνται πλήρως, έτσι μερικοί ξηροί καρποί μένουν στον οργανισμό μαζί με τις θερμίδες τους.
 www.shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου