Ζήσε στο παραμύθι σου!!!

World Economic Forum: 26η στους 28 στην ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα. Μετά από 4 χρόνια “μεταρρυθμίσεις”. Μα γιατί όμως; Δεν έχουν αναλάβει και σκίζουν κάθε μέρα τα μνημόνια ο Αντώνης και ο Βαγγέλης; Δεν έχουμε success story;

Ζήσε στο παραμύθι σου!!!

World Economic Forum: 26η στους 28 στην ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα. Μετά από 4 χρόνια “μεταρρυθμίσεις”. Μα γιατί όμως; Δεν έχουν αναλάβει και σκίζουν κάθε μέρα τα μνημόνια ο Αντώνης και ο Βαγγέλης; Δεν έχουμε success story;

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Η Ελλάδα χρειάζεται μείωση χρέους κατά 100 δισ. – Ένας συνδυασμός haircut 30% και ESM θα ήταν λύση, ας τολμήσουν ΝΔ+ΣΥΡΙΖΑ

Στα 321 δισεκ. το χρέος και αποτελείται από 59,6 δισεκ. ομόλογα, 15 δισεκ. έντοκα και 251 δισεκ. δάνεια
Πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί  haircut στο ελληνικό χρέος;
Το ερώτημα αυτό βρίσκεται και θα βρίσκεται για πολύ καιρό ακόμη στο επίκεντρο της πολιτικής επιχειρηματολογίας εντός και εκτός Ελλάδος.
Το συνολικό χρέος της κεντρικής διοίκησης είναι 325 δισεκ ευρώ όταν το 2011 προ του PSI+ ήταν 368 δισεκ. ευρώ.
Ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ επειδή μειώθηκε στα 183 δισεκ. διαμορφώνεται στο 178% υψηλότερα δηλαδή από το 176% χρέος προς ΑΕΠ του 2011.
Οι υποστηρικτές της άποψης ότι το haircut δεν θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα στηρίζεται στης εξής προσέγγιση.
«Με το χρέος στα 325 δισεκ. εκ των οποίων 251 δισεκ. δάνεια και από αυτά τα 245 δισεκ. από τον μηχανισμό στήριξης όχι δηλαδή από τους ιδιώτες αλλά κράτη και ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει haircut.
Τα έντοκα γραμμάτια που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες εξαιρέθηκαν του PSI+ άρα εύλογα δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε κανένα νέο haircut.
Επίσης από τα ομόλογα περίπου 59 δισεκ. που συνεχίζουν να υφίστανται τα περισσότερα βρίσκονται στην ΕΚΤ ή σε εθνικές κεντρικές τράπεζες και σε καμία περίπτωση η ΕΚΤ δεν θα δεχόταν να υποστεί ζημία όταν μάλιστα χρησιμοποιεί τα ομόλογα αυτά ως δικλείδα ασφαλείας.
Ταυτόχρονα στα δάνεια του επίσημου τομέα τα 245 δισεκ. haircut σημαίνει ότι πρέπει τα κοινοβούλια της ευρωζώνης να ψηφίσουν υπέρ μιας τέτοιας απόφασης που πλήττει τους φορολογούμενους πολίτες της κάθε χώρας μέλους της ευρωζώνης.
Άρα υπό αυτούς τους όρους αποκλείεται να υπάρξει haircut στο χρέος»
Η προσέγγιση αυτή είναι λογική και σχεδόν αφοπλιστική.
Όμως όλοι παραβλέπουν ένα κρίσιμο παράγοντα.
Οι ευρωεκλογές θα καταδείξουν μια γενικότερη αμφισβήτηση στις πολιτικές των μνημονίων.
Η Ελλάδα, η Γαλλία και άλλες χώρες θα είναι τρανά παραδείγματα αμφισβήτησης.
Οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να ασκήσει πίεση προς την λογική λύση του haircut.
Όμως τα βασικά επιχειρήματα που ουσιαστικά αποκλείουν το haircut δεν έχουν αναιρεθεί άρα πως θα μπορούσε να υπάρξει μερική διαγραφή χρέους χωρίς έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη;
Τα δάνεια από τους μηχανισμούς στήριξης τα 245 δισεκ. θα αποτελέσουν την βάση σκληρότατης πολιτικής αντιπαράθεσης και διαπραγμάτευσης.
Τα 245 δισεκ. θα μπορούσαν να τεθούν υπό καθεστώς μερικής διαγραφής π.χ. 30% που σημαίνει 73 δισεκ. όφελος για την Ελλάδα υπό την αίρεση ότι η Ελλάδα θα κατέβαλλε εγγυήσεις.
Η Ελλάδα και αυτό δεν μπορεί να το αποφασίσει μόνο ένα κόμμα αλλά χρειάζεται ευρύτατη λαϊκή συναίνεση και πολιτική σύμπνοια ώστε να συναποφασιστεί ποιες θα είναι οι εγγυήσεις που θα παρέχει η Ελλάδα προς την Ευρώπη για να δεχθεί ένα κούρεμα 30% στο ελληνικό χρέος το προερχόμενο από τα δάνεια των μηχανισμών στήριξης.
Θα είναι εγγύηση το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος για τα επόμενα χρόνια, θα είναι ακίνητα, θα είναι δημόσια περιουσία, θα είναι καταθέσεις;
Ειδικά στην περίπτωση των καταθέσεων, αναφερόμαστε σε εγγύηση και όχι κούρεμα καταθέσεων.
Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος από το 2014 και εν συνεχεία όπως ορθά υποστηρίζει το αμερικανικό think tank, Council on Foreign Relations, θα μπορούσε να είναι το…..μέσω της χρεοκοπίας της Ελλάδος το 2015.
Όταν μια χώρα έχει μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να ασκήσει πολύ μεγαλύτερη πίεση προς τους δανειστές για μια λογική αναδιάρθρωση του χρέους.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι λύση για την αναδιάρθρωση του χρέους χωρίς haircut θα είναι αποτυχία.
Θα κρατήσει την Ελλάδα σε ομηρία για τα επόμενα 20-30 χρόνια και δεν θα επιτρέψει στην κοινωνία να αναπνεύσει καθώς έχει κληθεί να πληρώσει δυσανάλογα από αυτά που τις αναλογούν.
Ταυτόχρονα τα 25 δισεκ. της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να περάσουν στον ESM ώστε να μειωθεί το χρέος κατά 25 δισεκ. ευρώ.
Άρα 73 δισεκ. από το haircut και 25 δισεκ. από την μεταφορά στον ESM προκύπτει ένα όφελος 100 δισεκ.
Τα 25 δισεκ. της ανακεφαλαιοποίησης δεν πρέπει να υποστούν haircut και να εξαιρεθούν κυρίως γιατί είτε το ΤΧΣ είτε ο ESM θα μπορούσαν να ανακτήσουν πολύ μεγάλος μέρος αυτής της επένδυσης καθώς οι τράπεζες είναι εισηγμένες σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά.
Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ ας τολμήσουν να προβάλλουν μια γενναία λύση και να καταθέσουν μια αξιοπρεπή πρόταση προς όφελος της κοινωνίας.

www.bankingnews.gr
Πέτρος Λεωτσάκος

Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου